logo cropos

CROatian
POsitioning
System

Obavijesti

Stanica CROPOS sustava u Sisku ponovo uključena u mrežno rješenje sustava

Nakon što je referentna stanica CROPOS sustava u Sisku isključena 29. prosinca 2020. godine iz mrežnog rješenja CROPOS sustava zbog utvrđenog pomaka uzrokovanih potresom, izračunate su nove koordinate te je referentna stanica ponovo uključena u mrežno rješenje.

Obradom podataka GNSS mjerenja korištenjem preciznih efemerida određen je pomak referentne stanice CROPOS sustava u Sisku nakon potresa 29. prosinca 2020. godine u iznosu od ΔE = -49,9 mm, ΔN = 20.3 mm, ΔH 25.0 mm. Obrađeni su podaci 7 GPS tjedana u razdoblju od 29. studenog do 26. prosinca 2020. godine i od 3. siječnja do 23. siječnja 2021. godine. Referentna stanica CROPOS sustava u Sisku ponovo je uključena u mrežno rješenje sustava 16. veljače 2021. godine.

Privremeno nedostupna referentna stanica CROPOS sustava u Sisku

Na temelju računanja i analize podataka mjerenja od strane Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, utvrđeno je da se referentna stanica CROPOS sustava u Sisku pomaknula u horizontalnom smislu 5 cm u smjeru jugoistoka i u visinskom smislu 2 cm te je stoga od 29. prosinca 2020. godine isključena iz umreženog rješenja CROPOS sustava i računanja korekcijskih parametara koji se putem usluga CROPOS sustava šalju korisnicima na terenu. Referentna stanica u Sisku ponovo će biti uključena u umreženo rješenje nakon računanja novih koordinata.

GPS Week Rollover

Poštovani,

dana 6. travnja 2019. godine dogodit će se tzv. „GPS week rollover“. Na taj dan će podatak za datum koji sateliti GPS sustava odašilju kao dio navigacijske poruke, prebaciti s tjedna 1023 na 0, jer se radi o 10-bitnom zapisu koji omogućava najveću vrijednost 1023.
S obzirom na navedeno, postoji mogućnost da bi se kod nekih starijih GNSS prijamnika koji imaju i starije verzije programske opreme mogle pojaviti poteškoće pri mjerenjima. Stoga, predlažemo da kontaktirate zastupnike opreme koju koristite, a koji će vam dati informacije što učiniti u tom slučaju.
CROPOS je nadograđen na najnoviju verziju upravljačkog programa koju su proizvođači testirali na "GPS week rollover", te jamče da neće biti nikakvih posljedica ovog događaja.

Usluge dostupne

Poštovani korisnici,

 

sve usluge sustava CROPOS ponovno su dostupne.

 

Redovno održavanje kontrolnog centra

Poštovani korisnici,


zbog redovnog održavanja kontrolnog centra, usluge sustava CROPOS neće biti dostupne u petak, 13. srpnja 2018. godine.


Hvala na razumijevanju.

Važna obavijest: promjena IP adrese CROPOS poslužitelja

Kako bismo poboljšali i dodatno osigurali stabilnost internet veze sustava CROPOS, uvodimo dodatni backup link. Međutim, da bi to tehnički bilo izvedivo, u suradnji s davateljem internet usluga, morali smo promijeniti IP adresu sustava CROPOS. Stoga će biti potrebno sadašnju IP adresu 195.29.118.122 putem koje se korisnički GNSS uređaji spajaju na sustav CROPOS zamijeniti s IP adresom 195.29.198.194.

Kako bismo Vama, korisnicima, olakšali promjenu na novu IP adresu, odnosno podešavanje korisničkih GNSS uređaja, uveli smo paralelan rad na dvije IP adrese u prijelaznom razdoblju. Do 31. ožujka 2018. moći će se spajati na bilo koju od spomenute dvije IP adrese, međutim od 1. travnja 2018. dostupna će biti samo nova adresa.

U nastavku možete pronaći upute za promjenu IP adrese u korisničkim GNSS uređajima koje su nam dostavile neke tvrtke distributeri GNSS opreme u Hrvatskoj.

Uvođenje prijestupne sekunde i problemi u radu GNSS prijemnika

Poštovani korisnici CROPOS-a,

s obzirom na uvođenje prijestupne sekunde u 23:59:60 (UTC) između 31.12.2016. i 1.1.2017. određeni GNSS prijemnici mogli bi imati manje probleme sa postizanjem fiksnog rješenja odnosno gubitkom inicijalizacije (u slučaju primanja GLONASS satelita). Jednostavan restart GNSS uređaja u većini slučajeva bi trebao riješiti navedene probleme. U slučaju daljnjih poteškoća u radu vašeg GNSS prijemnika molim kontaktirajte svog zastupnika GNSS opreme. Preporuča se isključiti prijam GLONASS satelita za uređaje koji nisu nadograđeni na najnoviju verziju firmware-a GNSS prijemnika dok se ne riješe problemi usklađenosti satelitskih orbita.

Zahvaljujemo na razumijevanju. 

 

 

CROPOS nedostupan od 16. do 20. siječnja 2017.

Poštovani korisnici,

zbog instalacije nove računalne i programske opreme u kontrolnom centru sustava CROPOS, u razdoblju od 16. do 20. siječnja 2017. usluge sustava neće biti dostupne.

Hvala na razumijevanju.