logo cropos

CROatian
POsitioning
System

Obavijesti

Nadogradnja servera kontrolnog centra

Poštovani korisnici,

u petak, 05.05.2023. nadograđivat će se serveri kontrolnog centra CROPOS sustava. Ne očekuju se veće smetnje u radu sustava, već samo mogući kratkotrajni prekidi.

Hvala na razumijevanju.

Mogući prekidi u radu sustava

Poštovani,

zbog radova na postrojenjima elektroenergetske mreže HEP-a i najavljenog prekida opskrbe električnom energijom u Gruškoj ulici na lokaciji kontrolnog centra, mogući su prekidi u radu CROPOS sustava u petak, 14. 04. 2023., u razdoblju između 7:30 i 12:00 sati.

Nadogradnja servera - mogući povremeni prekidi u radu

Poštovani korisnici,

 

u četvrtak, 16. veljače 2023., u razdoblju između 21 i 23:30 sati nadograđivat će se serveri sustava CROPOS te se mogu očekivati kratki prekidi u radu sustava.

 

Hvala na razumijevanju.

Mogući kratkotrajni prekidi usluga

Poštovani korisnici,


zbog zamjene opreme pružatelja internet usluge u kontrolnom centru, u srijedu, 9. studenog 2022. u razdoblju između 14 i 16 sati, mogući su prekidi isporuke usluga CROPOS sustava.


Hvala na razumijevanju.

Dostupnost Cropos sustava

Poštovani korisnici,

Pružatelj Internet usluga CROPOS sustava trenutno ima poteškoće, te neke stanice sustava nisu dostupne. Dobili smo odgovor da će poteškoća biti otklonjena u najkraćem roku.

Mogući kratkotrajni prekidi u radu sustava

Poštovani korisnici,

u ponedjeljak, 13. lipnja 2022. godine, u razdoblju između 19 i 23 sata mogući su povremeni prekidi u radu sustava CROPOS zbog radova na održavanju opreme kontrolnog centra.


Hvala na razumijevanju.

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN 39/2022), a koji je stupio na snagu 7. travnja 2022. godine, ukida se dio stvarnih troškova korištenja usluga CROPOS sustava.

Stupanjem na snagu ovog Zakona, za usluge u realnom vremenu Diferencijalni servis pozicioniranja (DPS) i Visokoprecizni servis pozicioniranja (VPPS) ne naplaćuje se naknada za korištenje podataka CROPOS sustava.

Sukladno Pravilniku o određivanju visine stvarnih troškova uporabe podataka dokumentacije državne izmjere i katastra nekretinina (NN 59/2018) i dalje se naplaćuje usluga Geodetski precizni servis pozicioniranja (GPPS) prema odabranom vremenskom intervalu (1 minuta = 0,5 kn), te jednokratni trošak registracije korisnika (300 kn).

Stanica CROPOS sustava u Sisku ponovo uključena u mrežno rješenje sustava

Nakon što je referentna stanica CROPOS sustava u Sisku isključena 29. prosinca 2020. godine iz mrežnog rješenja CROPOS sustava zbog utvrđenog pomaka uzrokovanih potresom, izračunate su nove koordinate te je referentna stanica ponovo uključena u mrežno rješenje.

Obradom podataka GNSS mjerenja korištenjem preciznih efemerida određen je pomak referentne stanice CROPOS sustava u Sisku nakon potresa 29. prosinca 2020. godine u iznosu od ΔE = -49,9 mm, ΔN = 20.3 mm, ΔH 25.0 mm. Obrađeni su podaci 7 GPS tjedana u razdoblju od 29. studenog do 26. prosinca 2020. godine i od 3. siječnja do 23. siječnja 2021. godine. Referentna stanica CROPOS sustava u Sisku ponovo je uključena u mrežno rješenje sustava 16. veljače 2021. godine.

Privremeno nedostupna referentna stanica CROPOS sustava u Sisku

Na temelju računanja i analize podataka mjerenja od strane Državne geodetske uprave i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, utvrđeno je da se referentna stanica CROPOS sustava u Sisku pomaknula u horizontalnom smislu 5 cm u smjeru jugoistoka i u visinskom smislu 2 cm te je stoga od 29. prosinca 2020. godine isključena iz umreženog rješenja CROPOS sustava i računanja korekcijskih parametara koji se putem usluga CROPOS sustava šalju korisnicima na terenu. Referentna stanica u Sisku ponovo će biti uključena u umreženo rješenje nakon računanja novih koordinata.

GPS Week Rollover

Poštovani,

dana 6. travnja 2019. godine dogodit će se tzv. „GPS week rollover“. Na taj dan će podatak za datum koji sateliti GPS sustava odašilju kao dio navigacijske poruke, prebaciti s tjedna 1023 na 0, jer se radi o 10-bitnom zapisu koji omogućava najveću vrijednost 1023.
S obzirom na navedeno, postoji mogućnost da bi se kod nekih starijih GNSS prijamnika koji imaju i starije verzije programske opreme mogle pojaviti poteškoće pri mjerenjima. Stoga, predlažemo da kontaktirate zastupnike opreme koju koristite, a koji će vam dati informacije što učiniti u tom slučaju.
CROPOS je nadograđen na najnoviju verziju upravljačkog programa koju su proizvođači testirali na "GPS week rollover", te jamče da neće biti nikakvih posljedica ovog događaja.