logo cropos

CROatian
POsitioning
System

Nove usluge sustava CROPOS

cropos galileo logoDržavna geodetska uprava potpisala je 13. lipnja 2018. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Unaprjeđenje Hrvatskog pozicijskog sustava (CROPOS) povezivanjem s europskim globalnim satelitskim sustavom Galileo“. Vrijednost projekta je 7.805.841,00 kn, a financiran je s 85% bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% iz državnog proračuna. Isti je s provedbom započeo 1. rujna 2018. godine, te završio 31. kolovoza 2019. godine.

Kroz projekt su nabavljeni i instalirani novi GNSS infrastrukturni prijamnici i antene na svim lokacijama referentnih stanica. Također, nadograđen je i kontrolni centar sustava CROPOS s modulima koji omogućavaju procesiranje signala s Galileo satelita. Mjerna oprema na referentnim stanicama mijenjala se sustavno prema planu koji je omogućavao nesmetan rad sustava te ni u jednom trenutku nije bilo prekida koji bi korisnicima ometali upotrebu istog.

Nadogradnjom sustava, kroz navedeni projekt, dodane su i usluge u kojima se za dobivanje korekcija koristi i signal satelitskog sustava Galileo. Stoga, korisnicima čiji uređaji imaju mogućnost primanja Galileo signala na raspolaganju su i sljedeće usluge:

  • CROPOS_VRS_GGG_RTCM32
  • CROPOS_VRS_GGG_HTRS
  • CROPOS_VRS_GGG_HDKS
  • CROPOS_VRS_GGG_HDKS_NW
  • CROPOS_VRS_GGG_HDKS_NE

Nove usluge dostupne su na dosadašnjoj IP adresi 195.29.198.194, na portu 2101. Format podataka novih usluga je RTCM 3.2.

Važno je naglasiti da su sve usluge koje su korisnici do sada koristili, a koje uključuju signale samo satelitskih sustava GPS i GLONASS i dalje dostupne.

Rezultat ovog projekta je znatno bolja pokrivenost satelitima što omogućava brže i točnije dobivanje položaja na terenu, smanjenje utjecaja prepreka pri terenskim mjerenjima i slično. Također, iznimno je bitno povećanje pouzdanosti rada sustava s obzirom na to da je instalirana mjerna oprema nova i spremna za buduće nadogradnje i izazove GNSS tehnologije.

 EU banner