logo cropos

CROatian
POsitioning
System

O projektu – saznajte više

OPIS PROJEKTA:

Državna geodetska uprava (DGU) korisnik je bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 2 – Korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. kojima se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira projekt „Unaprjeđenje Hrvatskog pozicijskog sustava (CROPOS) povezivanjem s europskim globalnim satelitskim sustavom Galileo“.

CROPOS je u proteklom razdoblju postao nezaobilazan instrument u svakodnevnom terenskom radu geodeta i ostalih stručnjaka i korisnika kojima je potreban prostorni podatak u realnom vremenu. Gotovo da i nema geodetske tvrtke u RH koja ne koristi usluge ovog sustava. No, kako bi CROPOS i dalje bio aktualan i kako bi mogao koristiti europski globalni navigacijski satelitski sustav - Galileo, potrebno ga je nadograditi. Naime, postojeću infrastrukturu više nije moguće programski nadograditi već je nužna zamjena GNSS opreme na lokacijama referentnih stanica kako bi se CROPOS prilagodio mogućnostima Galileo sustava.

CILJEVI I OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA:

Cilj projekta je nadogradnja Hrvatskog pozicijskog sustava kako bi isti mogao koristiti podatke europskog globalnog satelitskog sustava Galileo.

Kroz projekt će se nabaviti 34 GNSS prijamnika i antene kao i pripadajuća oprema; izvršiti nadogradnja i usklađivanje hardvera i softvera u kontrolnom centru CROPOS sustava; instalirati nove GNSS prijamnike i antene na lokacijama referentnih stanica te provesti testiranje sustava i aktivnosti promidžbe i vidljivosti.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 7.805.841,00 kuna

IZNOS KOJI SUFINANCIRA EU: 6.634.960,00 kuna

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: od 1. rujna 2018. do 31. kolovoza 2019. godine

KORISNIK PROJEKTA: Državna geodetska uprava

KONTAKT OSOBA ZA VIŠE INFORMACIJA: Martina Ciprijan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

EU banner

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.