logo cropos

CROatian
POsitioning
System

Uključenje 5 CROPOS stanica u EPN (Europsku permanentnu mrežu)

Od 16. lipnja 2013. godine 5 permanentnih GNSS stanica CAKO (Čakovec), DUB2 (Dubrovnik), PORE (Poreč), POZE (Požega) i ZADA (Zadar) uključeno je u EUREF permanentnu mrežu - EPN. U EPN centrima svakodnevno se kontrolira kvaliteta pristiglih GNSS opažanja, dostupnost i konzistentnost podatka.

 

Državna geodetska uprava je 2011. godine predložila 5 CROPOS stanica za uključenje u EPN mrežu i nakon perioda kontrole i analize podataka opažanja kroz zadnjih godinu i pol dana od strane EPN centara za analizu podataka, svih 5 stanica uspješno je uključeno u europsku permanentnu mrežu.
Uspostavom sve većeg broja permanentnih GNSS mreža na području cijele Europe stvorena je kvalitetna referentna EPN osnova koja se po potrebi progušćuje lokalnim mjernim GNSS kampanjama.

Uz permanentne GNSS stanice unutar EUREF organizacije uspostavljeni su kontrolni računalni centri, lokalni i regionalni centri za obradu i analizu podataka opažanja. Podaci sa permanentnih stanica koriste se za izračun i analize koordinata i brzina stanica u realnom vremenu i naknadnoj obradi te za različita znanstvena istraživanja (geodinamika, računanje referentnih okvira, praćenje potresa i dr).